Aktiviteter under 2023

Trelleborgs Museum 
Konstcirkeln besökte Trelleborgs museum, Julia Bondessons utställning In i havets rytm

Årsmötet
Årsmötet hölls i Victoriasalongen och Beata priserna delades ut till Barbro Sundelin och Bengt Nilsson. Föredrag av hamnchefen Jörgen Nilsson.

Moderna Museet Malmö
Konstcirkeln besökte Moderna Museet och utställningarna Ett delat liv av Lotte Laserstein samt  "Illegal spirits of Sapmi" av Anders Sunna m.fl.   .

Landskrona Konsthall
Konstcirkeln besökte under våren Landskrona konsthall och såg skulpturer av Eva Hild samt promenerade i Citadellkolonierna.

Guidning

Föreningsmedlemmar har guidat grupper från Vuxenskolan vid två tillfällen. 


Rostock, Studie- och inspirationsresa

Styrelsen genomförde under våren 2023 en 3-dagars resa till Rostock. Arrangemanget sponsrades av en privat stiftelse.

 


Projektet ”Sjösättning” på Stortorget

Ett antal av förskolor inbjöds den 30e maj till Sjöormen på Stortorget, allt för att uppmuntra kreativitet och skaparglädje i tidig ålder, låta barnen arbeta med återvinningsmaterial och ge dem en lustfylld stund vid ett av Trelleborgs mest kända konstverk. Barnen hade arbetat med återvinningsmaterial på temat hav, båtar och sjöodjur, kom till torget med sina konstverk och sjösatte dessa innanför Sjöormens svans, i dammen. Det fanns vatten i bassängen just den dagen.

En utklädd Lasse Svensson från Titt-In ledde barnens sångstund innan vi sjösatte alla barnens alster.

Stunden avslutades med prisutdelning till medverkande förskolor i form av City-kort. Kockska Stiftelsen sponsrade arrangemanget.

Kulturdagen -3 juni
Tillsammans med lokala föreningar arrangerar Trelleborgs kommun Kulturdagen i stadsparken.
Årets tema för Sköna Trelleborg - tillverkning av insekter/pollinatörer av trädgårdsmaterial.

Veteranbåtsdagen
Under veteranbåtsdagen i Gislövs hamn hade Sköna Trelleborg temat nedskräpning av hav och strand, något som lockade många besökare.

Besök hos paret Liselotte och Mike Pierce
Besök hos paret Liselotte och Mike Pierce under eftermiddagen den 6 juli. I en skön, grön miljö blev vi guidade av paret Pierce i deras över 5000 kvm stora trädgård.

Konst och Kulturhistoria med Tufftuff-tåget

Vid sex tillfällen under sommaren erbjöds allmänheten en konst- och kulturhistorisk guidad tur med Tufftuff-tåget runt i Trelleborgs tätort. Biljetter hämtades på Söderslätts Bok&Papper. Turen avgick från Stortorget och tog cirka 1 timme. Trelleborgs Kommun sponsrade arrangemanget.

Malmö Konstmuseum
Konstcirkeln besökte Malmö Konstmuseum 31/8 och fick en guidad visning av utställningarna "Runtom Hill" av Tal R och Mamma Andersson

Palmfestivalen
Under årets festival provade c:a 70 personer sina konstkunskaper i vårt Konst-Quiz. Vi delade tältet med Vuxenskolans Frida Schultz och kunde konstatera att det var till bådas fördel när det gällde att intressera festivaldeltagare. I år slog vi rekord vad gäller antalet medverkande funktionärer - 19 medlemmar delade på passen.

Konståkning med Tufftuff-tåg

Fyra klasser från Sjöviksskolan och Kattebäckskolan årskurs 3 fick prova att åka en tur i konstens tecken med Lennart Kristenssons lilla tåg. Vid de olika stoppen långs rutten i centrala Trelleborg berättade guiderna om olika konstverk. Syftet var att bjuda barnen på egna upplevelser av all fin konst som finns i Trelleborg. Kockska Stiftelsen sponsrade arrangemanget.

Glyptoteket
Konstcirkeln besökte Glyptoteket i Köpenhamn 26/9 och fick en guidning av Abbas Akhavans installation samt de gamla samlingarna.

Höstens medlemsmöte
 den 16 oktober deltog ca 45 medlemmar tillsammans med 8-årige Louis Samnegård från Kulturskolan. Han berättade om mosaikstenarna som de gjort och som placerats i trottoaren i Rådhuspassagen.
Därefter höll landskapsarkitekten Barbara Johnson Kihlman ett uppskattat föredrag om trädgårdar under rubriken "Att skapa en trädgård".

Galerie Leger
Konstcirkeln besökte Galerie Leger i Malmö, 25/11 ”Au revoir” - målningar av Björn Wessman